HAL SAFLIENI

Το πιο εκπληκτικό εύρημα όμως ήταν ένας σωρός από 7000 σκελετούς, οι οποίοι βρέθηκαν συγκεντρωμένοι όλοι μαζί στην είσοδο του συμπλέγματος. Το μυστήριο σχετικά με αυτούς τους σκελετούς δεν ήταν η θέση τους, αλλά οι ανατομικές ανωμαλίες των κρανίων τους.

Σε κάποια λείπουν οι κρανιακές συνδετικές γραμμές, σε άλλα υπάρχουν τρύπες στο πίσω μέρος και φουσκώματα, ενώ ένα ξεχωρίζει μια και είναι επιμηκυμένο το πίσω μέρος του και του λείπει η μέση ραφή! Το τελευταίο αυτό εύρημα έχει χαρακτηριστεί «αδύνατο» από γιατρούς και ανατόμους, καθώς δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην παγκόσμια ιατρική γραμματεία!

Εικάζεται ότι οι σκελετοί ανήκαν σε ανθρώπους που λόγω των επιμηκυμένων κρανίων τους είχαν κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη λειτουργία του ναού ή το κτίσιμό του. Αλλά δίπλα στο ιστορικό έρχεται να προστεθεί και ένα σχεδόν αστυνομικό μυστήριο, καθώς οι σκελετοί πλέον έχουν ανεξήγητα εξαφανιστεί! Μόνο φωτογραφίες τους έχουμε πια σήμερα που να θυμίζουν την ύπαρξή τους!

Πέρα όμως από το μυστήριο με τους σκελετούς, το πιο διάσημο-απίστευτο χαρακτηριστικό του Hypogeum είναι οι ακουστικές του ιδιότητες. Η ανθρώπινη φωνή μέσα στο Hypogeum αντιλαλεί στο χώρο (μάλιστα οι επισκέπτες νιώθουν τη δόνηση να διαπερνά τα κόκαλά τους) δημιουργώντας μία ιδιαίτερα μυστηριακή ατμόσφαιρα. Η αίσθηση βέβαια μόνο τυχαία δεν είναι…

Όπως έχουν δείξει έρευνες στο Hypogeum, η συχνότητα στην οποία δονείται το μέρος είναι τα 110Hz, δηλαδή περίπου αυτή μίας ανδρικής φωνής. Καθώς μεγεθύνεται στο συγκεκριμένο χώρο, έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του γλωσσικού κέντρου στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τη μετατόπιση από το αριστερό στο δεξί ημισφαίριο που ευνοεί τη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική έκφραση, και τον ερεθισμό του κέντρου που σχετίζεται με τη διάθεση και τις κοινωνικές σχέσεις.

Έτσι οι κάτοικοι αυτού του κτίσματος, όπως αναφέρει η σχετική έρευνα, και μόνο μιλώντας επέφεραν αλλαγές στον τρόπο σκέψης τους! Έχει επίσης ενδιαφέρον, ότι στη λεγόμενη «Αίθουσα των Χρησμών» υπάρχει μία κοιλότητα στον τοίχο όπου ό,τι λέει κανείς ακούγεται σε όλο το σύμπλεγμα!

ΥΠΟΓΕΙΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ

Ποια ήταν η χρησιμότητα του Hypogeum και τι ακριβώς λάμβανε χώρα στις αίθουσές του μάλλον δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά αντίστοιχα κτίσματα υπάρχουν και αλλού στον πλανήτη.

Μεγαλιθικές αίθουσες στο Newgrange της Ιρλανδίας και το Wayland Smithy στην Αγγλία ομοίως δονούνται, σε εύρος συχνότητας 90-120Hz. Αλλά και στο Göbekli Tepe στην Τουρκία (10.000 π.Χ.) ένας στύλος από ασβεστόλιθο στο κέντρο του κυκλικού ιερού «τραγουδάει» όταν τον «χαστουκίζει» κανείς.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, στο Chavín de Huántar, στο Περού, ένα άγαλμα που απεικονίζει την κεντρική θεότητα, μοιάζει να βρίσκεται σε σχέση ηχητικού συντονισμού με τις συχνότητες που παράγουν οι παραδοσιακές σάλπιγγες της περιοχής.

Το μεγάλο ερώτημα σχετικά με το HalSaflieniHypogeumείναι πώς μπόρεσαν οι δημιουργοί του να το κατασκευάσουν έτσι ώστε να έχει αυτές της ιδιότητες ακουστικής σε μια τόσο παλιά εποχή, χωρίς τα σημερινά τεχνολογικά μέσα.

Μία σίγουρη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί και μάλλον το θέμα θα παραμείνει για καιρό ένα μεγάλο αίνιγμα. Μήπως, από την άλλη, μπορούμε να δώσουμε κάποια απάντηση τι σκοπό εξυπηρετούσε και τι γινόταν στο εσωτερικό του;

Η ακουστική του ιδιότητα είναι μάλλον σίγουρο ότι έπαιζε σημαντικό ρόλο σε ένα τελετουργικό πλαίσιο, οπότε πρέπει να εξετάσουμε την πιθανή θρησκευτική λειτουργία του μνημείου. Τα σύμβολα στους τοίχους, μας δίνουν κάποιες περισσότερες ενδείξεις.

Όπως και άλλα μεγαλιθικά κτίσματα της Μάλτας, η κατασκευή του είναι συνδεδεμένη με την παρατήρηση του ουρανού, καθώς η αίθουσα που ονομάζεται «Άγιο των Αγίων» στο κέντρο του συμπλέγματος είναι χτισμένη έτσι ώστε κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο το φως του ήλιου να εισέρχεται από την είσοδο στην οροφή και να φωτίζει το χώρο. Αυτό αποτελεί μία ένδειξη ότι υπήρχε σχετική τελετουργική δραστηριότητα αυτήν την εποχή του χρόνου.

ΜΙΑ ΑΓΝΩΣΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ

Επιπλέον στο χώρο έχουν βρεθεί αγάλματα της Μητέρας Θεάς, τόσο στη χαρακτηριστική μορφή της ως «χοντρή κυρία» όπως την έχουν αποκαλέσει άκομψα οι αρχαιολόγοι, όσο και σαν κοιμωμένη θεά.

Στους τοίχους βλέπει κανείς σχέδια σε χρώμα κόκκινο και μοτίβα άνθινα, σπείρες μέσα σε πεντάγωνα και σε σχηματισμούς κυψέλης. Στην είσοδο υπάρχει η εικόνα μιας «χοντρής κυρίας» που κρατά πέλεκυ και μας θυμίζει αντίστοιχες αναπαραστάσεις της Μινωικής Κρήτης αλλά και μεγαλιθικών τοποθεσιών στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Υπάρχει επίσης ένα χέρι κι ένας ταύρος σε κάποιους από τους τοίχους, ενισχύοντας τις συνδέσεις με άλλες ανάλογες τοποθεσίες από τη μία, και δημιουργώντας ακόμα περισσότερα ερωτήματα για την ταυτότητα των χαμένων φυλών της Μάλτας από την άλλη.

Ήταν άραγε το Hypogeum ένα αρχαίο θρησκευτικό κέντρο αρχικά που η λατρεία του εστιαζόταν στη Μητέρα Θεά και όπου λάμβαναν χώρα τελετουργίες σε συμφωνία με τους κύκλους των εποχών, στις οποίες η ιερή ακουστική του χώρου προκαλούσε εναλλακτικές καταστάσεις συνείδησης;

Όσο γοητευτική κι αν είναι μια τέτοια υπόθεση θα πρέπει προς το παρόν να παραμείνει αναπάντητη. Ωστόσο, σε πείσμα του χρόνου, παραμένει ένα εκπληκτικό μεγαλιθικό μνημείο, παλαιότερο από τις Πυραμίδες και το Στόουνχετζ, που θα εντυπωσιάζει πάντα το σύγχρονο επισκέπτη και θα κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά του.


Το κείμενο “Το Μυστήριο Hypogeum της Μάλτας” πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΑΒΑΤΟΝ Νο 125.
 
WHO IS WHO
Ο Φίλιππος Αϊβάζης ασχολείται με τη μελέτη των παραδόσεων. 

 

 

{socialsharebuttons}

Close

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.