του Xρήστου Διαμαντόπουλου

ΜΩΑΜΕΘ 1

Τα τελευταία 20 χρόνια ποιο όνομα είναι διαρκώς μέσα στα πρώτα 100 πιο δημοφιλή που δίνονται στα νεογέννητα αγόρια στις ΗΠΑ; Το όνομα Jesus, που μάλιστα οι Αμερικανοί προσπαθούν να το προφέρουν Ιησούς. Και ανάμεσα σε 4500 ονόματα αγοριών στην Αγγλία το 2009, ποιο ήταν το πιο δημοφιλές όνομα; Μοχάμεντ. 
Στις Βρυξέλλες; Μοχάμεντ. Στο Όσλο; Μοχάμεντ. Στο Άμστερνταμ; Μοχάμεντ. Σύμφωνα με την Columbia Encyclopedia, το πιο διαδεδομένο όνομα στον κόσμο σήμερα είναι Muhammad, δηλαδή Μωάμεθ, συμπεριλαμβανομένων όλων των εκδοχών γραφής και προφοράς του. Έχει υπολογιστεί πως περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνδρες στον κόσμο φέρουν το όνομα Μοχάμεντ. 
Τι σχέση όμως μπορεί να έχει ένα όνομα με την παγκόσμια οικονομία;
Πολύ μεγάλη, όπως ισχυρίζεται ο Charles Garcia, συγγραφέας του βιβλίου Leadership Lessons of the White House Fellows και αρθρογράφος στην ιστοσελίδα του CNN.  
Σύμφωνα με τον ίδιο, το αύριο του κόσμου μας είναι στα χέρια των παιδιών που γεννώνται σήμερα, καθώς αυτά θα είναι οι αυριανοί πολίτες, καταναλωτές και φορολογούμενοι. Οι δημογραφικές λοιπόν μεταβολές του παγκόσμιου πληθυσμού παίζουν βασικό ρόλο.  Δημογραφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη στατιστική μελέτη του πληθυσμού για να διαπιστώσει το σύνολο των κατοίκων, τη σύνθεσή του, τις μεταβολές του και όλα τα φαινόμενα που τις προκαλούν.  
Ένας από τους βασικές δείκτες που παρακολουθούν οι δημογράφοι στον πληθυσμό μιας χώρας είναι ο «δείκτης γονιμότητας», που είναι ο αριθμός των παιδιών που γεννάει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της. 
Έχει βρεθεί ότι για την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους, ο δείκτης γονιμότητας του παγκόσμιου πληθυσμούπρέπει να είναι κοντά στο 2,1 (όριο αντικατάστασης). Αυτός είναι ο «μαγικός αριθμός» που πρέπει να ισχύει σε μία χώρα, δηλαδή κάθε γυναίκα να φέρνει στη ζωή 2 παιδιά, για να διατηρείται ο πληθυσμός της. Διαφορετικά ο πληθυσμός αρχίζει να ελαττώνεται. Μια χώρα συνεπώς για να διατηρεί τη γεωπολιτική ισχύ της και την παραγωγικότητά της ακμαία και αναπτυσσόμενη χρειάζεται τις ανάλογες γεννήσεις.
Διαφορετικά κινδυνεύει να καταντήσει μια χώρα γερόντων με καταστροφικές συνέπειες για το παρόν και το μέλλον της. 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δημογραφία θα διαμορφώσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στις δυο μεγαλύτερες οικονομίες του 21ου αιώνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορέσουν να διατηρήσουν την ισχύ τους εφόσον καταφέρουν να διατηρήσουν τον πληθυσμό τους. Μόνο που σύμφωνα με όλα τα στοιχεία ο δείκτης γονιμότητας και στις δυο «υπερδυνάμεις» υπολείπεται του 2,1. Παρά ταύτα, η παραγωγική τους δυναμική, παρά τη δυσμενή εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζεται. Γιατί; Η απάντηση είναι απλή: μετανάστες. 

ΜΩΑΜΕΘ 2Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο δείκτης γεννητικότητας είναι μικρότερος του 1,5. Με άλλα λόγια η Ευρώπη «πεθαίνει» και αν δεν υπήρχαν τα εκατομμύρια των μεταναστών, κυρίως από την Ασία και την Αφρική, τα εργατικά χέρια θα εξέλιπαν και η ευρωπαϊκή οικονομία θα κατέρρεε. Το κενό λοιπόν ήρθαν και κάλυψαν οι μετανάστες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι.
Από το 1990 έως το 2010, ο πληθυσμός των μουσουλμάνων στην Ευρώπη εκτινάχθηκε από τα 30 στα 44 εκατομμύρια, ενώ αναμένεται το 2030 να αγγίξει τα 60 εκατομμύρια και σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες το ποσοστό των μουσουλμάνων να ξεπερνάει το 10% του πληθυσμού. 
Παρά το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων διακατέχεται από τη διάθεση και τη θέληση να συμβιώσει ειρηνικά με τους γηγενείς πληθυσμούς της Ευρώπης και να σεβαστεί τη δυτική κουλτούρα των χωρών που ζει, υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία που αντιτίθεται και επιμένει να εφαρμόζει τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, ιδιαίτερα όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. 
Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που φανατικοί μουσουλμάνοι επιτίθενται  φραστικά ακόμη και σε γυναίκες άλλου θρησκεύματος (τέτοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στην Ελλάδα), κατηγορώντας τες για άσεμνη εμφάνιση κλπ. 
Η Ευρώπη, λοιπόν, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Χωρίς μετανάστες, «χωρίς νέους Μοχάμεντ», θα πεθάνει. Από την άλλη, αύξηση και επικράτηση των φανατικών μουσουλμάνων θα έφερνε το τέλος της. Για να επιβιώσει χρειάζεται να αναπτύξει μια τέτοια πολιτική που δεν θα επιτρέπει στο θρησκευτικό φανατισμό και στις αντιδημοκρατικές πρακτικές να βρίσκουν έδαφος και να εξαπλώνονται. 
Στο ίδιο κρίσιμο σταυροδρόμι όμως βρίσκεται και η Ελλάδα. Ο δείκτης γεννητικότητας στη χώρα μας κινείται σήμερα στο 1,3 – πολύ χαμηλότερα δηλαδή από το όριο αντικατάστασης. Παρά ταύτα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο πληθυσμός μας τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε εξαιτίας της αθρόας εισροής και εγκατάστασης μεταναστών. 
Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ξένων σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται στα δυο εκατομμύρια, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι. 
Με την οικονομική κρίση, η κατάσταση πλέον στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας μας έχει γίνει εκρηκτική. Αν δεν υπάρξει άμεσα μια αποφασιστική και δίκαιη πολιτική μετανάστευσης, που να συνοδεύεται από μια σοφή και γενναία πολιτική ανάπτυξης, τότε ίσως δεν θα έχει καμία σημασία σε λίγα χρόνια αν το όνομά σου είναι Χρήστος, Γιώργος ή Μοχάμεντ, αφού η καταστροφή δεν γνωρίζει ονοματολογικές διακρίσεις…


Το κείμενο “Πώς το όνομα Μωάμεθ επηρεάζει την Παγκόσμια Οικονομία” πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΑΒΑΤΟΝ Νο 115. 

 

 
 

 

{socialsharebuttons}

Close

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.