ΦΑΚΕΛΟΣ

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Δημιουργούμε έναν Νέο Θεό

ή έναν Καταστροφικό Δαίμονα;

 

Ήταν Δεκέμβριος του 2014, όταν σε μια συνέντευξή του στο BBC, ο διάσημος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ έκανε μια αναπάντεχη δήλωση: «Η ανάπτυξη μιας πλήρους Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας». Όπως οι εξελίξεις έδειξαν, η επιστημονική κοινότητα και οι κυβερνήσεις δεν πήραν και πολύ στα σοβαρά την προειδοποίηση του σπουδαίου Άγγλου φυσικού.

Και φτάσαμε στο σήμερα. Και δεν υπάρχει σχεδόν μέρα που να μην διαβάζουμε στον Τύπο κάποια ανησυχητική είδηση για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, που φαίνεται να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με δυσάρεστες συνέπειες για τη ζωή μας που μόλις τώρα αρχίζουμε κάπως να αντιλαμβανόμαστε.

Προσωπικά, μου έκανε τεράστια εντύπωση η δήλωση τον περασμένο Μάιο του διάσημου Ισραηλινού ιστορικού και φιλόσοφου Γιουβάλ Νώαχ Χαράρι, σε επιστημονικό συνέδριο στην Ελβετία, που ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι στο άμεσο μέλλον η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορεί να κατασκευάσει θρησκείες (!) μέσω των οποίων θα επέλθει η πλήρης χειραγώγηση των ανθρώπων.

Λίγες μέρες μετά, ο Ματ Κλίφορντ, σύμβουλος για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, δήλωσε επίσημα ότι η ανθρωπότητα έχει στη διάθεσή της το πολύ δυο χρόνια(!) για να ελέγξει την εξέλιξη της ΤΝ, διαφορετικά τα συστήματα αυτά θα έχουν τέτοια ισχύ και αυτονομία που θα είναι σε θέση «να σκοτώσουν πολλούς ανθρώπους».

Επέλεξα δυο μόνο από τις εκατοντάδες δηλώσεις και προειδοποιήσεις παγκόσμια επιστημόνων και κυβερνητικών παραγόντων, για να πάρουμε μια εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος που έχουμε μπροστά μας και διογκώνεται μέρα με τη μέρα.

Μόνο που το ζήτημα έχει βαθιές, μεταφυσικές (αν μου επιτρέπετε την έκφραση) ρίζες, και αφορά τη σχέση του ανθρώπου με τις μηχανές. Ίσως αν κατανοήσουμε τις πολλές και διαφορετικές διαστάσεις του, να καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε με σύνεση και τον κατάλληλο τρόπο, πριν να είναι πολύ αργά…

Νικήτας Κόραλης

 

ΚΕΙΜΕΝΑ: Τεχνητή Νοημοσύνη: Εξέλιξη ή Ριζική Αλλαγή της Ζωής; Τεχνοκρατική Μαγεία, Ο Μετάνθρωπος: Πρόκληση για την Ανθρωπότητα ή Εξαφάνισή της; Άνθρωπος και Μηχανές

 


ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ


 
ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Το Ψυχικό Τραύμα και η Μεταφυσική του Πρόκληση Βασιλική Αριστείδου

ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η Μυστική Παράδοση της Θεοτόκου Μαρία Β. Σταματιάδου

 ΕΡΕΥΝΑ

Ταξίδι στον Χρόνο: Πόσο Εφικτό Είναι Σήμερα; Πέτρος Γρηγορίου

 ΤΟ ΘΕΜΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΙΑΠΩΝΙΑ

Σεξουαλικές Πρακτικές για Θαυμαστή Μακροζωία

Η Σύγχρονη Επιστήμη επιβεβαιώνει αυτό που γνώριζαν οι Σοφοί της Ανατολής Denis Noble

 ΟΔΗΓΙΕΣ ΖΩΗΣ

Φρίντριχ Νίτσε: Η Επιστήμη της Αληθινής Ελευθερίας Μαρία Β. Σταματιάδου

 ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΖΩΗ

Ο Διαλογισμός του Βαδίσματος Thich Nhat Hanh

 ΕΠΙΣΤΗΜΗ & ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

Το Κίνημα του Ρωσικού Κοσμισμού: Πώς η Αθανασία μπορεί να επιτευχθεί με την Τεχνολογία (Από το νέο βιβλίο «Μυστική Ρωσία»)

 ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αναζητώντας τα Νησιά της Αθανασίας Ανώνυμος

 ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ

Ο Τρισμέγιστος Ερμής στην Εποχή των A.I. Chatbots Ιορδάνης Πουλκούρας

 ΣΠΑΓΕΙΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗ

Εσωτερισμός και Εξωτερισμός Ντέμης Κυριάκου

 ΕΞ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ

Ανάποδος Καθρέφτης Μαρία Β. Σταματιάδου

 ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το Χρώμα του Θυμού

 ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Ψιθυρίσματα Καρδιάς Στέφανος Ελμάζης

 ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ήλιος δεν Καίγεται ούτε Καίει

Close

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.