ΦΑΚΕΛΟΣ

ΑMOR FATI

Η Μυστική Τέχνη για να Αγκαλιάσεις τη Μοίρα σου
και να Αλλάξεις τη Ζωή σου

Τι καθορίζει αυτό που μας συμβαίνει ή μπορεί να μας συμβεί; Το Τυχαίο, η Μοίρα ή η δική μας Θέληση; Υπάρχει ένα πεπρωμένο που έχει να εκπληρώσει ο καθένας μας ή όλα μάς συμβαίνουν στην τύχη; Ακολουθούμε ένα προκαθορισμένο σχέδιο, στο έλεος ανώτερων δυνάμεων που ορίζουν πλήρως τη ζωή μας, ή υπάρχει κάτι που είναι στο χέρι μας, που μπορούμε να κάνουμε, και προς ποια κατεύθυνση;

Υπάρχει μια προσωπική Μοίρα, που κάποιος μπορεί να γνωρίσει ή και να αλλάξει; Και από τι εξαρτάται; Από την Κληρονομικότητα, το Κάρμα, τη Θεία Βούληση ή από τις δικές μας ηθελημένες προσπάθειες;

Σύμφωνα με τον Πλωτίνο, η Μοίρα είναι έξω από τον έλεγχό μας – ένα παιχνίδι πανίσχυρων ανώτερων δυνάμεων, μία άποψη ωστόσο που δεν βρίσκει καθόλου σύμφωνους τους απανταχού ορθολογιστές, που ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ότι ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή «άγραφο χαρτί». Από την άλλη, η σύγχρονη ψυχολογία υποστηρίζει ότι είναι δυνατόν κανείς να αγκαλιάσει τη μοίρα του, όποια και αν είναι αυτή, και έτσι να αλλάξει τη ζωή του.

Πάντως ό,τι και να ισχύει, δεν παύει να αποτελεί ένα διαχρονικό και τεράστιο μυστήριο, που έχει απασχολήσει και συνεχίζει να απασχολεί όλες τις φιλοσοφίες, τις πνευματικές παραδόσεις και τις ψυχολογικές σχολές. Σε αυτό το μυστήριο προσπαθούμε να ρίξουμε φως στις σελίδες του Φακέλου αυτού του τεύχους, μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες, που συνιστούν ταυτόχρονα όψεις μιας μυστικής τέχνης ώστε να ζήσουμε τη ζωή που πραγματικά θέλουμε.

ΚΕΙΜΕΝΑ: Ιωάννης Γιαλαμάς, Νικήτας Κόραλης, James Hollis, Στέφανος Ελμάζης

21ος ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ

ΨΥΧΟΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αόρατη Επιστήμη της Υποδούλωσης των Μαζών

Μαρία Σταματιάδου

Οι τρόποι και οι μέθοδοι που οι ισχυροί του κόσμου μετέρχονται για να παρεμβαίνουν στις ψυχικές διεργασίες μας και μέσω αυτών στις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές δομές του κόσμου, με στόχο τη χειραγώγηση της κοινωνίας.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ

Σαμανική Ψυχοθεραπεία / Κοινωνική Ψυχομαγεία

Είναι δυνατόν να υπάρξουν πρακτικές και δράσεις που μπορούν να θεραπεύσουν από τον πόνο, τα βάσανα και την αρρώστια ολόκληρες κοινότητες, χώρες και την ανθρώπινη κοινωνία; Αυτό υποστηρίζει ο διάσημος Χιλιανο-Γάλλος σκηνοθέτης Alejandro Jodorowsky, γνωστός κυρίως για τις σουρεαλιστικές ταινίες του, με πιο γνωστές το Ιερό Βουνό (βασισμένο στο βιβλίο Όρος Ανάλογο του Ρενέ Ντομάλ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο) και το El Toro. Παράλληλα ο ίδιος έχει μαθητέψει για χρόνια στον Ζεν Βουδισμό και επίσης έχει εντρυφήσει στις σαμανιστικές παραδόσεις, από τις οποίες και αντλεί τις γνώσεις και τις μεθόδους που αποκαλύπτει σε αυτό το άρθρο.

 ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Το Άγνωστο Μονοπάτι της Σοφίας

Λυδία Καριώτη

Τι περιμένουμε για να χρησιμοποιήσουμε τη ζωή μας ώστε να γίνουμε πιο σοφοί; Ποια είναι η πηγή της σοφίας σε ατομικό επίπεδο; Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις έχει να κάνει με το να φέρουμε οτιδήποτε συναντούμε στη ζωή μας στο δικό μας μονοπάτι. Αυτό το μονοπάτι έχει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: δεν είναι προκατασκευασμένο. Αλλά συντίθεται από την εξέλιξη της εμπειρίας μας στιγμή προς στιγμή, την εξέλιξη του κόσμου και των φαινομένων στιγμή προς στιγμή, όπως επίσης των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Πώς να Αντιμετωπίσετε μια Υπαρξιακή Κρίση

Σοφία Ακριδέλη

Έχετε την αίσθηση ότι κόσμος πάει από το κακό στο χειρότερο; Ότι επικρατεί μια «γκρίζα» ατμόσφαιρα; Αναρωτιέστε τι σκοπό εξυπηρετεί η ζωή; Νιώθετε εξαντλημένοι να τρέχετε από το πρωί μέχρι το βράδυ στις διάφορες υποχρεώσεις σας, κάνοντας τα ίδια μονότονα πράγματα ξανά και ξανά; Ίσως εκείνα τα πράγματα που κάποτε είχαν νόημα αλλά τώρα μοιάζουν άδεια και η χαρά έχει εξαφανιστεί… Ο σπουδαίος φιλόσοφος Κίρκεγκωρ αποκαλύπτει τα πρακτικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακαλύψετε ξανά τη χαμένη ενέργειά σας και το πάθος για ζωή.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η Αφύπνιση του Αόρατου Εαυτού

O Alberto Villoldo, καθηγητής ψυχολογίας και ιατρικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, μέσα από την πολύχρονη μελέτη του των πρακτικών των σαμάνων του Αμαζονίου και των Άνδεων, παρουσιάζει τον τρόπο που κανείς μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του Οδικό Χάρτη για να πορεύεται αρμονικά στη ζωή.  

 ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η Τελευταία Διδασκαλία του Ιησού

Τζον Μπένετ

Λίγοι πριν τη σταύρωση, ο Ιησούς παραδίδει στους μαθητές του την τελευταία διδασκαλία του, μέσα από δυο παραβολές, που διασώζονται στο Κατά Ματθαίον, στο 25ο κεφάλαιο. Οι δυο αυτές παραβολές συνιστούν το αποκορύφωμα όλης της διδασκαλίας του, πράγμα που τις καθιστά ιδιαίτερα σημαντικές. Όταν κανείς αρχίζει να τις μελετάει προσεκτικά, βαθμιαία ανακαλύπτει ότι μέσα τους έχουν κρυφτεί μυστικά που όταν τα αποκρυπτογραφήσουμε, μας καθιστούν ικανούς να καταλάβουμε το νόημα και τον σκοπό της ύπαρξής μας.

ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ

Ο Χρυσός Κανόνας για την Αληθινή Εσωτερική Μεταμόρφωση

Χαρά Αστεριάδου

Από τα πολύ αρχαία χρόνια μια θεμελιώδης αρχή συνδέει όλες τις πνευματικές και φιλοσοφικές παραδόσεις του πλανήτη. Μια αρχή που πρέπει να διέπει τη συμπεριφορά μας απέναντι στους άλλους, αν θέλουμε να επικρατούν αρμονικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και ειρήνη στον κόσμο: «Κάνε στους άλλους αυτά που θα ήθελες να κάνουν και οι άλλοι σε σένα», ή «μην κάνεις στους άλλους αυτά που δεν θέλεις οι άλλοι να κάνουν σε σένα». Η δήλωση αυτή της αμοιβαιότητας όσον αφορά στη συμπεριφορά μας είναι σήμερα γνωστή ως ο «Χρυσός Κανόνας». Ποια όμως είναι τα βήματα για την πρακτική εφαρμογή του ώστε να μην παραμένει απλώς μια δήλωση;

ΜΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΡΑΣΠΟΥΤΙΝ

Μια Συνάντηση με τον Σκοτεινό Προφήτη

Μέχρι σήμερα, πολλοί ιστορικοί έχουν προσπαθήσει να ρίξουν φως στον βίο και τα έργα του διαβόητου Ρασπούτιν (1869-1916), που είχε προβλέψει τον θάνατο της Τσαρικής οικογένειας και την επικράτηση των Μπολσεβίκων, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του περασμένου αιώνα. Ωστόσο, όλες σχεδόν αυτές οι μελέτες και έρευνες είναι από «δεύτερο χέρι». Γι’ αυτό, με μεγάλη χαρά, παρουσιάζουμε στο κείμενο που ακολουθεί μια μαρτυρία από «πρώτο χέρι». Την αφηγείται η Ελισάβετ ντε Στέρνβαλ, μαθήτρια του Γκουρτζίεφ, η οποία είχε μια καταλυτική συνάντηση με τον Σκοτεινό Προφήτη…

ΠΛΑΝΗΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Το Μαύρο Κουτί της Γης

Στέλιος Ηλιόπουλος

Σε μια απομονωμένη περιοχή του πλανήτη μια συσκευή αρχίζει να καταγράφει και να αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή –και όχι μόνο– με στόχο να διδαχτούν και να βοηθηθούν οι ερχόμενες γενιές σε περίπτωση μιας ολικής πλανητικής καταστροφής….

ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ

Το Βιβλίο του Κόσμου

Ιορδάνης Πουλκούρας

Ο καθένας μέσα στις «αποσκευές» του κουβαλάει τα δικά του βιώματα, τις δικές του εμπειρίες. Βρίσκει τις δικές του λέξεις και προσθέτει αφηγήσεις στην κοινή μας ιστορία, Και η αφήγηση αποκαλύπτει το νόημα και τον τρόπο να διαβάσει κανείς το Βιβλίο του Κόσμου…

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο Καβγάς και το Δώρο

Μια συνηθισμένη μέρα… Μια οικογενειακή σύναξη που καταλήγει σε σύγκρουση… «Ώσπου, έρχεται μια μέρα, όπου κανείς ενώ βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ενοχλητική κατάσταση και τα κύματα της αντίδρασης αρχίζουν να ξεσπούν μέσα του, ξαφνικά επικρατεί νηνεμία, και ένα άνοιγμα πρωτόγνωρο κάνει την εμφάνισή του. Κανείς βρίσκεται στη μέση της ταραχής, αλλά συνδεδεμένος με μια νέα διάσταση τάξης, όπως είχα τη μεγάλη ευτυχία να βιώσω σε ένα πολύ επώδυνο περιστατικό πριν κάποια χρόνια…»

 ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Γράφοντας το Βιβλίο της Ζωής μας

Στέφανος Ελμάζης

 ΣΟΦΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Μωυσής και ο Βοσκός

 FOCUS

Η Πόρτα που Οδηγεί στον Θεό

ΣΠΑΓΕΙΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗ

Αυτό Γεννήθηκα να Είμαι;

Ντέμης Κυριάκου

ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟΣ

Η Είδηση και η Προφητεία

 ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Το Θαύμα να Περπατάς στη Γη

Thich Nhat Hanh

 

 Κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της Ελλάδας και στην Κύπρο. 

 

Close

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.