ABATON 175 coverΟ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ

Νικήτας Κόραλης

Από την αρχαιότητα, το ανθρώπινο σώμα θεωρείτο μέσο μη λεκτικής επικοινωνίας, αλλά και «όχημα» για την έκφραση προαιώνιων αληθειών. Έτσι, σταδιακά, και σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς δημιουργήθηκαν μέθοδοι και συστήματα μετάδοσης μιας ανώτερης γνώσης και σημαντικών πληροφοριών μέσω του χορού, τελετουργικών κινήσεων, σωματικών στάσεων, συμβολικών χειρονομιών, μυστικών χαιρετισμών και νευμάτων. Ένα είδος κώδικα, μια μυστική «γλώσσα» που μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν μόνο οι μυημένοι και εκείνοι που γνωρίζουν. Όψεις και μορφές αυτής της μυστικής γλώσσας που έχει υιοθετηθεί από μυστικές εταιρίες, εσωτερικές σχολές, θρησκευτικές αδελφότητες, πολιτικές οργανώσεις, ιερές παραδόσεις, καλλιτεχνικά κινήματα και πολλές άλλες κοινωνικές δράσεις, αποκαλύπτουμε σε αυτό το τεύχος μας, μέσα από μια πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

Πώς να Αλλάξεις τη Λειτουργία του Εγκεφάλου σου σε 4 Βήματα

Λυδία Καριώτη

Όλοι έχουμε μετανιώσει πολλές φορές για πράγματα που κάναμε, για σκέψεις που μας οδηγούν σε καταστροφικές συμπεριφορές. Συχνά δε λέμε στον εαυτό μας, «δεν θα ήθελα να είμαι έτσι». Και να που η ευχή αυτή φαίνεται πως σήμερα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Όπως ανακάλυψε πρόσφατα ο δρ Jeffrey Schwartz, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, που μελετά τον ανθρώπινο εγκέφαλο, είναι πλέον εφικτό να παρέμβουμε στις λειτουργίες του εγκεφάλου και να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε! Μάλιστα ο ίδιος κατέληξε σε μια μέθοδο που περιλαμβάνει τέσσερα βήματα, τα οποία οδηγούν στην πολυπόθητη αλλαγή που όλοι θα θέλαμε ώστε να ζούμε πιο αρμονικά και ισορροπημένα, τα οποία και σας παρουσιάζουμε σε αυτό το τεύχος μας.

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ & Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥΣ

«Τα πάντα στο Παν αποτελούν μια τεράστια αποκρυσταλλωμένη Αρμονία, καθώς στροβιλίζονται γύρω από το Ιερό Κέντρο του Κόσμου. Η τελείωση του ανθρώπου αποκτάται με την ταύτισή του με αυτό το κέντρο. Το Ιερό Κέντρο μας καλεί. Μας έλκει σαν τεράστιος μαγνήτης. Εμείς, όταν γνωρίσουμε τον εαυτό μας, αισθανόμαστε αυτή την ασυγκράτητη έλξη…».

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ

Στέφανος Ελμάζης

Μετά από ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι με έντονο καύσωνα και πυρκαγιές που αφάνισαν μεγάλες δασικές εκτάσεις, όλοι οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για ένα σκληρό χειμώνα με χιόνια και πλημμύρες. Αυτός είναι «ο γενναίος νέος κόσμος» στον οποίο ήδη βρισκόμαστε – φωτιές, πλημμύρες, μια καίρια υπενθύμιση ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο εκπομπές άνθρακα, δεν είναι επιστημονικά δεδομένα και συνέδρια, αλλά ένας άγνωστος τόπος στον οποίο κάνουμε τα πρώτα μας βήματα… Υπάρχει άραγε τρόπος να τον βαδίσουμε και να κάνουμε τη μεγάλη υπέρβαση;

ΠΩΣ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ;

Χρήστος Διαμαντόπουλος

Ο Γκουρτζίεφ συνήθιζε να λέει, «χρησιμοποίησε το παρόν για να διορθώσεις το παρελθόν και να προετοιμάσεις το μέλλον». Σίγουρα, πολλοί μπορεί να βρείτε αυτή την προτροπή παράδοξη: πώς είναι δυνατόν να «διορθώσω» το παρελθόν κάνοντας κάτι σήμερα, στο παρόν; Και όμως, όπως αποδεικνύεται μέσα από μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, είναι εφικτό! Και όχι μόνο: διορθώνοντας το παρελθόν, προετοιμάζουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΑΡΜΑ

Λάμα Λούντρουπ

Ένας Βουδιστής δάσκαλος εξηγεί τι στ’ αλήθεια είναι το Κάρμα και πώς μπορούμε να ελευθερωθούμε από τις βλαβερές συνέπειες του Χθες και να έχουμε ένα πιο φωτεινό Αύριο.

 2021: Η ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

John Bennett

«Δεν πρέπει να κατηγορούμε άλλους ανθρώπους γι’ αυτά που συμβαίνουν. Πρόκειται για ένα κοσμικό γεγονός, που έχει τις αιτίες τους σε συμπαντικούς νόμους – μια κατάσταση έντασης όπου όλοι σχεδόν οι άνθρωποι νιώθουν έντονα δυσαρεστημένοι με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και αντιδρούν διαφορετικά…». Ένα εξαιρετικά επίκαιρο κείμενο από μια ομιλία του Μπένετ το 1970!

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ

Richard Temple

Η προσέγγιση της Θείας Ιεραρχίας μέσα από τα ελάχιστα κείμενα που διασώθηκαν του Διονύσιου Αρεοπαγίτη, του βασικού θεμελιωτή στον Χριστιανισμό της μυστικής θεολογίας, που πραγματεύεται ούτε λίγο ούτε πολύ τη βιωματική σχέση και εντέλει ένωση του ανθρώπου με τον Θεό.

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Χαρά Αστεριάδου

Κανείς μας δεν θέλει τον πόνο. Όλη μας η συμπεριφορά είναι προγραμματισμένη για την αποφυγή του: από την πιο απλή και λογική μας πράξη, όπως να τραβήξουμε το χέρι μας από τη φωτιά, μέχρι την πιο πολύπλοκη. Ωστόσο ο πόνος θα έρθει κάποια στιγμή. Και είναι στο χέρι μας, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, πώς θα τον αντιμετωπίσουμε, με μια ορισμένη πρακτική…

Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Αλέξης Καραδάς

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Καποδίστρια υπήρχαν πολλές μυστικές εταιρίες που ενεργούσαν στην ελληνική επικράτεια. Πρόσφατα, νέα, πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τη δράση τους την περίοδο εκείνη, που επηρέασαν σημαντικά την πορεία του νεότευκτου ελληνικού κράτους, ήρθαν στο φως, μέσα από τη δημοσιοποίηση αναφορών μυστικών πρακτόρων της Ιταλικής αστυνομίας που δρούσαν στο ελληνικό έδαφος για λογαριασμό της Ιερής Συμμαχίας.

ΕΝ ΙΟΡΔΑΝΗ

Η ΓΡΑΜΜΙΚΗ Β ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΜΑΓΕΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ιορδάνης Πουλκούρας

Πώς η αποκωδικοποίηση της Γραμμικής Β, του μυστηριώδους αλφάβητου των προϊστορικών Ελλήνων, από τον Μάικλ Βέντρις το 1952, ο οποίος αγνόησε κάθε επιστημονική «βεβαιότητα», ανέτρεψε πολλές απόψεις που ίσχυαν μέχρι τότε για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, και πώς το πνεύμα της έρευνας με νέα «μάτια» σήμερα, όπως αποτόλμησε ο Βέντρις πριν εβδομήντα χρόνια, μπορεί να σημάνει την επαναμάγευση του κόσμου μας.

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο Κύριος των Μενίρ

Μια μικρή ομάδα Ελλήνων αναζητά στη Γαλλία το μέρος όπου ενταφιάστηκε, αρχές Νοεμβρίου του 1949, ο Γεώργιος Γκουρτζίεφ. Μετά από πολλές περιπέτειες η ομάδα φτάνει στο κοιμητήριο της μικρής κωμόπολης και εκεί…

FOCUS

Γιατί ερχόμαστε στη ζωή;

Άλμπερτ Αϊνστάιν

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Μικρές Κατανοήσεις για μια Μεγάλη Ζωή

Στέφανος Ελμάζης

Η εμπειρία έχει δείξει πως ανεξάρτητα τι μας συμβαίνει, ανεξάρτητα αν τα πράγματα μας έρχονται βολικά ή λιγότερο βολικά στον επαγγελματικό τομέα, στα αισθηματικά μας, στις φιλίες μας κοκ., τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν στη ζωή μας δεν φεύγουν. Για τον καθένα μας φαίνεται να υπάρχει ένας αριθμός από εσωτερικές «πόρτες» που κανείς άλλος δεν μπορεί να διαβεί για λογαριασμό μας, και εκεί καλούμαστε να κάνουμε το επόμενο βήμα…

ΣΠΑΓΕΙΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗ

Μοναξία και Πνευματικό Μονοπάτι

Ντέμης Κυριάκου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διάβασα… Παρακολούθησα… Είδα…

Δήμητρα Νικολαΐδου

ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Οι τρεις κόσμοι που απαρτίζουν το σύμπαν σύμφωνα με έναν αρχαίο Ινδουϊστικό χάρτη

 

Κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της Ελλάδας και στην Κύπρο

Close

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.