174 cover

H MYΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΘΗΛΥΚΟΥ

Τα τελευταία χρόνια νιώθουμε πως πηγαίνουμε από μια κρίση στην άλλη, και καμιά από τις προτεινόμενες λύσεις δεν μας ικανοποιεί. Κι αυτό συμβαίνει επειδή οι ουσιαστικές απαντήσεις δεν βρίσκονται έξω από εμάς, αλλά σε ένα πολύ βαθύτερο επίπεδο της ανθρώπινης φύσης μας, το οποίο για καιρό έχουμε παραμελήσει.

Η εμμονή μας με τη γνώση και την κυριαρχία έχει προσκομίσει πολλά οφέλη, αλλά μας έχει αποκόψει από ένα μεγάλο μέρος της ύπαρξής μας. Αυτό το μέρος είναι η θηλυκή αρχή η οποία ενυπάρχει σε άντρες και γυναίκες, αλλά έχει καταπιεστεί εδώ και αιώνες τόσο κοινωνικά όσο και ψυχολογικά. Κι όμως, αν ακολουθήσουμε το αρχαίο νήμα που μας συνδέει με το Ιερό Θηλυκό, μπορεί να ανακαλυφθεί εκ νέου και να μας οδηγήσει όχι μόνο σε μια καλύτερη καθημερινότητα, αλλά και σε ένα άλλο επίπεδο γνώσης και ύπαρξης.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΑΝΤΡΕΣ

Το Μυστικό Μήνυμα στην Καρδιά του Μύθου

Δήμητρα Νικολαΐδου

Η ανακατάταξη στις σχέσεις των δύο φύλων είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα των ημερών. Σε αυτές τις έντονες συζητήσεις, πολλοί χρησιμοποιούν τους μύθους και τα αρχετυπικά τους σύμβολα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους. Συνήθως όμως το εγώ μας επεμβαίνει στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε αυτές τις αρχαίες αφηγήσεις, και καταλήγουμε να καπηλευόμαστε τους συμβολισμούς τους αγνοώντας τη μεγάλη αλήθεια στον πυρήνα τους – μια αλήθεια που απαιτεί από εμάς μεγάλες αλλαγές.

Η ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Ιορδάνης Πουλκούρας

Από την πρωτόγονη σχέση των ανθρώπων με το Φεγγάρι μέχρι τους βασιλικούς μύθους του Μεσαίωνα, η σχέση μας με το αρχέτυπο της Μεγάλης Μητέρας αλλάζει και μεταμορφώνεται διαρκώς. Το κοινό νήμα που ενώνει τις αρχαίες λατρείες με τα μυστήρια του θνήσκοντος και αναστηθέντος θεού, μας φανερώνει σήμερα μυστικά για τη δική μας σχέση με το Ιερό.

ΜΥΣΤΙΚΗ ΡΩΣΙΑ

Οι Αρχαίες Πρακτικές των Σαμάνων

Οι Ρώσοι θεωρούν τη Χριστιανική Ορθοδοξία αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς τους. Σε αυτή την αχανή χώρα ωστόσο, προϋπήρχε μια μεγάλη σαμανιστική παράδοση που περιορίστηκε τόσο από τον εκχριστιανισμό όσο και από το σοβιετικό καθεστώς. Κάποιος που αναζητά τη «Μητέρα» Ρωσία, ίσως έχει περισσότερες ελπίδες να τη βρει στις πρακτικές των Σαμάνων στις στέπες της Σιβηρίας – άλλωστε, η εσωτερική ιστορία της χώρας είναι διάσπαρτη με απόκρυφες αναφορές για γυναίκες σαμάνους που εμφανίζονται ως οράματα στους αναζητητές…

Η ΜΑΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΤΟΤΕΜ & Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΑΛΗΨΗ

Ιορδάνης Πουλκούρας

Τα πολύ παλιά χρόνια, κάθε φυλή είχε ένα κεντρικό σημείο αναφοράς. Επρόκειτο για κάποιο ζώο, φυτό ή αντικείμενο, που συνιστούσε το τοτέμ της φυλής, το οποίο είχε τη μαγική δύναμη της προστασίας και της ενότητας όλων των μελών της φυλής, αλλά και συμβόλιζε τις αρετές που επιθυμούσαν τα μέλη για τη γενιά τους και τους απογόνους τους. Οι συμβολισμοί αυτών των Τοτέμ αποκαλύπτουν σημαντικές, άγνωστες πτυχές τόσο για την ιστορία μας όσο και για πτυχές του ψυχισμού μας που έχουμε παραγκωνίσει.

ΟΙ ΙΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΞΟΥ & ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ

Δήμητρα Νικολαΐδου

Η ιστορία της Ιαπωνίας έχει πολλές απουσίες, πολλές χαμένες ψηφίδες, που χάθηκαν μέσα σε πολιτικά παιχνίδια, διαμάχες, πολέμους, αφήνοντας μόνο αποτυπώματα: θρύλους, φιγούρες στην τέχνη, ρόλους τελετουργικούς, που όμως κάτι απηχούν από την αρχαία εποχή του νοήματος. Δυο αρχαίες παραδόσεις που επιβίωσαν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα είναι οι Μίκο, οι ιέρειες του Τόξου με τον ιερό τους χορό, και οι Μοναχοί του Τίποτα, με τη μουσική τους που αποκάλυπτε το κενό.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ & Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ

Ιορδάνης Πουλκούρας

Οι κοινωνικές ανατροπές που οδήγησαν στην επικράτηση της Πατριαρχίας, διαταράσσοντας αρνητικά την κοινωνία μας για αιώνες, κρύβουν μια άγνωστη πτυχή: τη διαταραχή της σχέσης μας με το Ιερό, και την απομάκρυνση από την εσωτερική μας αλήθεια.

ΤΟ ΙΕΡΟ ΘΗΛΥΚΟ

Η Μυστική Σύνδεση με το Matrix της Δημιουργίας

Αιμιλία Ξενάκη

Αυτές τις μέρες σχεδόν όλοι νιώθουμε στα όριά μας: κουρασμένοι, φοβισμένοι για το μέλλον, αβέβαιοι. Περάσαμε δύσκολα και παρόλο που επιβιώσαμε, δεν νιώθουμε ανακούφιση: φοβόμαστε πως τα χειρότερα έρχονται. Ίσως επειδή κατά βάθος νιώθουμε πως η κανονικότητά μας ως τώρα, δεν είχε κάτι το κανονικό. Ταυτόχρονα διαισθανόμαστε τη δυνατότητα μιας αλλαγής – μόνο που δεν είμαστε σίγουροι από πού μπορεί να έρθει. Και αυτό γιατί στα χρόνια και στους αιώνες που πέρασαν, αποκοπήκαμε δίχως να το καταλαβαίνουμε από την ίδια την πηγή της αλλαγής: τη θηλυκή αρχή του κόσμου, που ενυπάρχει σε κάθε έναν από εμάς.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΦΥΣΗΣ & Η ΘΕΑ ΤΟΥ ΣΚΟΤΑΔΙΟΥ

Χαρά Αστεριάδου

Τι σχέση έχει ο αδένας της επίφυσης με τη θηλυκή αρχή της δημιουργίας και το πρωταρχικό σύμβολο της σπηλιάς; Και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να μεταβούμε από το «σκοτάδι» στο φως που λαχταράμε;

ΣΕΚΙΝΑΧ

Η Μυστική Νύμφη του Θεού

Ποια είναι η Σεικινάχ, η Βασίλισσα του Σαββάτου και η Νύμφη του Άιν Σοφ; Ο Θεός των Μυστικών στην Καμπαλά αποκαλύπτει μια άγνωστη πτυχή της κοσμογονίας μας, η οποία παρέμενε για αιώνες διαθέσιμη σε ελάχιστους.

ΤΑΡΑ

Τα Δάκρυα του Βούδα

Τζένη Ιωάννου

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη δυσκολίες και ενίοτε, πόνο. Στον Βουδισμό, η θεότητα που γεννήθηκε από τα δάκρυα του Βούδα, η Τάρα, μπορεί μέσα από την άσκηση να γίνει σύμμαχός μας ώστε να δούμε τον κόσμο καθαρά και να απελευθερωθούμε από τον φόβο μας.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ & ΘΗΛΥΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ένας Νέος Τρόπος Θέασης των Πραγμάτων

Στέφανος Ελμάζης

Διαχωρισμός, έλεγχος, εξουσία, υποταγή, είναι το τετράπτυχο της κοσμοθεωρίας ή του συστήματος σύμφωνα με το οποίο πορεύεται ο κόσμος μας τα τελευταία τουλάχιστον επτά χιλιάδες χρόνια, ορίζοντας πώς πρέπει να (συν)υπάρχουμε ως άνθρωποι, αλλά και με τον ίδιο τον πλανήτη που μας φιλοξενεί και τη Φύση. Το σύστημα αυτό δεν είναι άγνωστο, έχει όνομα, και αποκαλείται «πατριαρχία». Υπάρχουν περίοδοι στην ανθρώπινη ιστορία που, για διάφορους λόγους, οι βασικές πατριαρχικές «αξίες» γνωρίζουν έξαρση. Τις περιόδους αυτές η χωριστικότητα και ο έλεγχος παίρνουν μεγάλες διαστάσεις με αποτέλεσμα η κοινωνική αλλά και η ψυχολογική ανισορροπία να μεγαλώνουν πάρα πολύ. Οι σχέσεις των ανθρώπων διαταράσσονται υπέρμετρα και η βία εξαπλώνεται. Πίσω από αυτές τις εξωτερικές εκδηλώσεις ελλοχεύει η ουσιαστική αιτία: αυτό που έχει διαταραχθεί σε σημαντικό βαθμό είναι η ισορροπία ανάμεσα στις δυο βασικές ενέργειες ή αρχές που διέπουν τη ζωή και γνωρίζουμε με διάφορα ονόματα, όπως κατάφαση και άρνηση, θετικό και αρνητικό, ενεργητικό και παθητικό, αρσενικό και θηλυκό, γιανγκ και γιν κοκ.

TO MONOΠΑΤΙ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Jacob Needleman

Μπορεί όλοι να μιλούν για την επικοινωνία, πόσοι όμως από εμάς μιλούν συνειδητά ο ένας στον άλλον; Μια από τις βασικές αιτίες της δυσαρμονίας που υπάρχει στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους, και γενικά για τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στις σύγχρονες κοινωνίες, είναι ότι δεν «ακούμε». Δεν ακούμε ο ένας τον άλλον. Και όχι μόνο. Δεν ακούμε πραγματικά τον κόσμο που μας περιβάλλει στις διάφορες διαστάσεις του, με αποτέλεσμα να μην ακούμε αληθινά ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό.

ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ

Δήμητρα Νικολαΐδου

«Η πληγή είναι το σημείο από όπου μπαίνει μέσα σου το Φως», έγραψε ο Τζελαλαντίν Ρουμί. Από αυτή τη φράση πήρε το όνομά της η συλλογή Το Φως στις Ρωγμές, που περιέχει 13 ιστορίες του ελληνικού Φανταστικού. Και αν κάποιοι αναρωτηθούν τι σχέση έχει ο Ρουμί με το Φανταστικό, αυτό συμβαίνει επειδή στην Ελλάδα είχαμε χάσει για χρόνια το νήμα που μας ενώνει με τις φανταστικές αφηγήσεις, τις οποίες βλέπαμε σαν παραλογοτεχνία. Κι όμως, το Φανταστικό είναι εξαιρετικό εργαλείο για να εξερευνήσει κανείς το σήμερα πέρα από μηχανικότητες και προλήψεις. Πότε κόπηκε το νήμα και γιατί;

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Ο Χαμένος Παράδεισος δεν είναι μια ρομαντική φράση αλλά ένα πραγματικό γεγονός. Είναι η απομάκρυνσή μας από τη Θειότητα, από όλα αυτά που κάποτε ήταν το σπίτι μας. Και η απομάκρυνση αυτή έχει τεράστιες συνέπειες…

 
ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Επιδράσεις και Ξυλοπόδαρα

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως όλη μας η ζωή εξαρτάται από το πώς ακούμε, και συγκεκριμένα αν είμαστε ικανοί να ακούμε έχοντας επίγνωση του εαυτού μας. Η πρώτη μου εμπειρία σε σχέση με αυτό το «ακούω συνειδητά» ήταν πριν από πολλά χρόνια. Καθόμουν στο πάτωμα, σε μια άβολη στάση, μαζί με άλλα εκατό άτομα περίπου, στη μεγάλη σάλα ενός Κέντρου της Εργασίας του Γκουρτζίεφ στην Ευρώπη, ακούγοντας την ανάγνωση ενός κεφαλαίου από το βιβλίο Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους, και συγκεκριμένα το κεφάλαιο όπου η μικρή ομάδα των Αναζητητών της Αλήθειας ταξιδεύουν σε μια μεγάλη έρημο….

 
FOCUS

Η Αποκάλυψη της Ίσιδας 

 
ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Η Μυστική Παράδοση της Θεάς

Ιορδάνης Πουλκούρας

Από τη Σεμέλη και την Ίσιδα στα Διονυσιακά Μυστήρια, στον Χρυσό Κλώνο των Μυημένων και στον Βασιλιά του Δάσους…

 
ΣΠΑΓΕΙΡΙΑΣ ΤΕΧΝΗ

Αρσενική και Θηλυκή Ενέργεια

Ντέμης Κυριάκου

 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Διάβασα… Παρακολούθησα… Είδα…

Δήμητρα Νικολαΐδου

 
ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η Κοσμογονική Αγάπη

ΕΣΩΤΕΡΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σύνδεση με μια Ανώτερη Ενέργεια

Ζαν ντε Σάλτζμαν

Καιόμενη (α)Βάτος

Ο Ράφτης και ο Πάπας 

Κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της Ελλάδας και στην Κύπρο

Close

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.