ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΧΑΣΙΜΟ

Συνειδητοποιώντας ότι όλα είναι παροδικά και ότι η στιγμή του θανάτου μας δεν μπορεί να είναι εγγυημένη από καμιά ασφαλιστική εταιρία, αρχίζουμε να εκτιμούμε την κάθε στιγμή που περνάει.

Καταλαβαίνουμε ότι ο χρόνος μάς είναι πολύτιμος. Ότι από εδώ και πέρα δεν πρόκειται με τίποτα να γίνουμε πιο νέοι/ες ή πιο όμορφοι/ες, όσα καλλυντικά κι αν αγοράσουμε και όσα ινστιτούτα κι αν επισκεφτούμε.

Το μόνο που μπορούμε ουσιαστικά να γίνουμε είναι καλύτεροι ή χειρότεροι άνθρωποι. Και αυτό είναι στο χέρι μας. Καταλαβαίνουμε ότι έχουμε χάσει αρκετό χρόνο μέχρι τώρα σε επιπόλαιες συναναστροφές, ανούσιες ενασχολήσεις, τηλεοπτικές αποβλακώσεις, παλιές και νέες εξαρτήσεις, ευχάριστες ή δυσάρεστες εμμονές, βλακώδεις ματαιοδοξίες, κυνικές φιλοδοξίες, συσσωρεύσεις κάθε είδους και συλλογές κάθε είδους. Συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε πια καιρό για χάσιμο. Θέλουμε στο εξής να έχει η ζωή μας νόημα.

Είναι πράγματι λυτρωτική η στιγμή αυτή. Είναι σαν να ξαναγεννιόμαστε. Μπορούμε δε, ως βοήθημα, να καταρτίσουμε τη δική μας λίστα με «τα πράγματα που θέλω να κάνω πριν πεθάνω». Λίστα που εύχομαι να την ανανεώνουμε κάθε χρόνο, για πολλά χρόνια!

Θυμηθείτε μόνο να βάλετε στο κατάλογο πράγματα που θέλετε να προσφέρετε στους άλλους και όχι μόνο στον εαυτό σας.

ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ

Μέσα στη δίνη του καθημερινού πανικού πολλές γυναίκες (μανάδες, επαγγελματίες, νοικοκυρές όπως και εγώ)  έχουν βρεθεί στην οριακή στιγμή να αφήνουν κάτω τα όπλα!

Έτσι κι αλλιώς, ο έλεγχος και η τάξη είναι απλά μια ψευδαίσθηση. Κάθε μάνα ξέρει ότι τα πράγματα  μπορούν να ξεφύγουν ανά πάσα στιγμή, το χαλί να ξαναγεμίσει λάσπες, τα παιδιά να αρχίσουν να σφάζονται και το φαΐ να καεί στο φούρνο.

Όπως και κάθε σώφρων επαγγελματίας, ξέρει πως όσο και να προσπαθεί, δεν μπορεί πάντα να προβλέπει και να χειραγωγεί τις καταστάσεις και τους ανθρώπους με τους οποίους σχετίζεται.

Η πολύτιμη στιγμή που χαλαρώνουμε και αφήνουμε τον έλεγχο, η στιγμή που επιτρέπουμε στα πράγματα να πάρουν το δρόμο τους χωρίς τη λυσσαλέα μας αντίδραση και χωρίς την ψυχαναγκαστική μας παρέμβαση, είναι πράγματι μια λυτρωτική εμπειρία!

Η Γη γυρνάει επιτέλους και χωρίς τη δική μας συγκατάθεση. Τα πράγματα μπορούν να κυλήσουν για λίγο ελεύθερα χωρίς να παρεμποδίζονται από τη δική μας νεύρωση.

Όταν αφήνουμε τον έλεγχο εισερχόμαστε σε εκείνο το μαλακό εσωτερικό διάστημα της αποδοχής, της συγχώρεσης, της χαλάρωσης. Αυτή είναι η απαραίτητη βάση για την πνευματική άσκηση.

Σε αυτό το διάστημα ριζώνει και βλασταίνει το δέντρο της πνευματικής ζωής. Και δίνει απλόχερα τους καρπούς του, τη σοφία, την αγάπη, τη συμπόνια, την ευδαιμονία, την έμπνευση, τη δημιουργικότητα.


WHO IS WHO

Η Δρ. ΑΡΙΑΔΝΗ ΓΕΡΟΥΚΗ υπήρξε Σύμβουλος-Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Σήμερα είναι εκπρόσωπος του βουδιστικού κέντρου Θεσσαλονίκης Karma Gyaltsen Ling. Το βιβλίο της Αλλάζοντας τον Κόσμο από Μέσα: 8 Κλειδιά για μια Αρμονική Ζωή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο.

 

 

{socialsharebuttons}

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Close

Cart

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.