fvto geniki archetypo

ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ

Περιηγηθείτε στον κατάλογο μας  και ανακαλύψτε τον κόσμο της Αναζήτησης...

Δείτε εδώ


arthro dec-2

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Το Μυστικό της Μηχανής του Μichel Conge

Περισσότερα εδώ 


book-publishing

E-SHOP

Επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα ΕΔΩ

Το Συνειδητό Φαγητό

του Φίλιππου Αϊβάζη  

to sinidito fagito3

Ένας ιστορικός του μέλλοντος μάλλον θα μελαγχολούσε βλέποντας πόσο πολύ μας απασχολεί στον δυτικό κόσμο το φαγητό. Δεν είναι μόνο οι τεράστιες ποσότητες φαγητού που παράγουμε (την ίδια στιγμή που σε άλλες περιοχές του πλανήτη υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από την πείνα) αλλά και η εμμονή στην ποικιλία των γεύσεων, στην απόλαυση της τροφής. Η γλώσσα και το στομάχι μας γίνονται μέσα ηδονής και στη διάρκεια της ημέρας αναζητούμε μικρές ή μεγάλες διατροφικές απολαύσεις. Η απόλαυση του φαγητού όμως ξεκινά με την αίσθηση της όσφρησης· η μύτη πρώτη αντιλαμβάνεται την τροφή, ο ενθουσιασμός κορυφώνεται και κατόπιν το στόμα και η γεύση θα αναλάβουν να συνεχίσουν την εμπειρία της βρώσης. Ωστόσο απ' ότι φαίνεται ο ρόλος της όσφρησης μπορεί να είναι μεγαλύτερος απ' ότι νομίζαμε μέχρι τώρα...

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΣΦΡΗΣΗ

Μέχρι πρότινος νομίζαμε πως μόνο στη μύτη υπάρχουν οσφρητικά κύτταρα που μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε τις μυρωδιές, και άρα ότι αυτή έχει το μονοπώλιο της όσφρησης. Ωστόσο μία νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει αυτή μας την πεποίθηση. Όπως αναφέρει ο Peter Schieberle, Ph.D., επικεφαλής του σχετικού ερευνητικού προγράμματος και διεθνώς αναγνωρισμένος ειδικός στη χημεία και την τεχνολογία της τροφής, ίδιου τύπου υποδοχείς φαίνεται να υπάρχουν και αλλού στο σώμα όπως σε κύτταρα του αίματος, στην καρδιά και στα πνευμόνια. Αφού η τροφή απορροφηθεί από τον οργανισμό, τα συστατικά της μέρη περνούν στο αίμα οπότε ένα ενδιαφέρον ερώτημα που προκύπτει κατά τον Δρ. Schieberle είναι: μυρίζει η καρδιά ή τα πνευμόνια μας το φαγητό που μόλις φάγαμε; Προς το παρόν δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να δοθεί μια ικανοποιητική απάντηση.

Αυτό όμως που η έρευνα δείχνει είναι η αλληλεπίδραση των κυττάρων του αίματος με τα στοιχεία μυρωδιάς τα οποία ανιχνεύουν οι υποδοχείς της μύτης μας. Σε ένα πείραμα που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα του Δρ. Schieberle, κύτταρα ανθρώπινου αίματος τοποθετήθηκαν στη μία πλευρά ενός ειδικά διαμορφωμένου θαλάμου ενώ στην άλλη πλευρά τοποθετήθηκε ένα «ελκτικό οσφρητικό σκεύασμα». Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι τα κύτταρα του αίματος άρχισαν να κινούνται προς την κατεύθυνση της μυρωδιάς!

Εάν αυτές οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν από κάποια μελλοντική έρευνα τι θα σημαίνει αυτό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το φαγητό μας; Λίγο πολύ η επίγνωσή μας του φαγητού που τρώμε αρχίζει μυρίζοντας το, κορυφώνεται στο μάσημα και στη γεύση του και τελειώνει με το που καταπίνουμε την τροφή. Εάν ουσιαστικά το φαγητό μας το μυρίζει όχι μόνο η μύτη μας αλλά και το εσωτερικό του σώματός μας τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον αυτοματοποιημένο, ηδονοθηρικό τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την τροφή.

ΤΟΝ ΑΡΤΟΝ ΗΜΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟΝ

Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάποια μελλοντική επιστημονική μελέτη να αποδείξει κάτι που μπορούμε να διαπιστώσουμε και μόνοι μας. Αν αφιερώσουμε το χρόνο για να μαγειρέψουμε μόνοι μας το γεύμα μας, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν πιο φυσικά υλικά και αντικαθιστώντας έτοιμα προϊόντα (συσκευασμένο τριμμένο τυρί, σάλτσες, κλπ) με αυτά που εμείς θα κατασκευάσουμε, θα δούμε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο ικανοποιητικό για τη γλώσσα και το στομάχι μας ακόμη και από πιάτα ακριβών εστιατορίων.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν τρώμε κάποιο έτοιμο φαγητό, ανεξάρτητα αν μας το σερβίρει ένα εστιατόριο ή κάποιο φαστφουντάδικο, νιώθουμε την ικανοποίηση της γεύσης σε συνειδητό επίπεδο αλλά για τον οργανισμό η τροφή αποτελεί έναν “εισβολέα” τον οποίο με βία ετοιμάζεται να απορροφήσει. Ωστόσο όταν παίρνουμε το χρόνο μας για να ετοιμάσουμε εμείς το φαγητό μας, η διαδικασία είναι πιο σταδιακή, πιο φυσική. Τα υλικά που βλέπουμε και κυρίως μυρίζουμε και η επίγνωση του μαγειρέματος γίνονται αντιληπτά από το σώμα μας σε μοριακό, ακόμη και σε ενστικτώδες επίπεδο. Έτσι το σώμα μας προετοιμάζεται κι αυτό για να δεχθεί την τροφή, οπότε η πέψη του μετά είναι πιο ολοκληρωμένη και ολιστική!

Αλλά η διαδικασία του μαγειρέματος επηρεάζει και εμάς τους ίδιους. Αντί να αναμένουμε παθητικά την τροφή, όπως τα ζώα στις κτηνοτροφικές μονάδες, σαν ένα καταπραϋντικό της πείνας αλλά και των αρνητικών σκέψεων που μας απασχολούν στη ρουτίνα της καθημερινότητας συμμετέχουμε ενεργά στην προετοιμασία του. Έτσι ο νους μας, σαν να μπαίνει σε ένα είδος διαλογισμού, επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες της μαγειρικής και για όσο αυτή διαρκεί βιώνει έναν άλλο χρόνο με πιο ήρεμους ρυθμούς. Ταυτόχρονα βρίσκουμε μια ευκαιρία να εξασκήσουμε τη δημιουργικότητά μας, να πειραματιστούμε με το φαγητό μας έτσι ώστε όταν το τρώμε η ικανοποίηση που λαμβάνουμε, πέρα από το σώμα, μας αγγίζει και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Είναι η ίδια ικανοποίηση που λαμβάνει ο καλλιτέχνης βλέποντας ένα έργο τέχνης του, και αυτό είναι ένα συναίσθημα που το χρειαζόμαστε στην εποχή της μαζικής τυποποίησης.

Οι εκπομπές μαγειρικής που βλέπουμε στην τηλεόραση ίσως να λειτουργούν σαν ένα υποκατάστατο αυτής της διαδικασίας. Αφού δεν μαγειρεύουμε οι ίδιοι το φαγητό μας ίσως κάπου το υποκαθιστούμε παρακολουθώντας τη διαδικασία.

Η προβληματική σχέση μας στον δυτικό κόσμο με το φαγητό μας θα έπρεπε να μας προειδοποιεί ότι κάνουμε κάτι λάθος. Γιατί είναι τόσο διαδεδομένη η παχυσαρκία και τα προβλήματα υγείας από κακή διατροφή; Είναι σαν να νιώθουμε μέσα μας ένα κενό το οποίο προσπαθούμε να γεμίσουμε τρώγοντας σαν να αποζητούμε από την τροφή μας ένα χάδι στην -ευαίσθητη στα συναισθήματα- κοιλιά μας. Μια πιο συνειδητή σχέση με το φαγητό μας σίγουρα μπορεί να συμβάλλει θεραπευτικά προς έναν πιο υγιή τρόπο ζωής.


 

Το κείμενο "Το συνειδητό φαγητό" πρωτοδημοσιεύτηκε στο ΑΒΑΤΟΝ Νο 125.

 
 

 

o-trapezitis-ton-ftoxon sm

Ο Τραπεζίτης των Φτωχών

Τους τελευταίους μήνες όλοι είμαστε μάρτυρες της οικονομικής κρίσης που εξελίσσεται παγκόσμια...

 

to-dikaioma-stin-isixia

Το Δικαίωμα στην Ησυχία

Το μόνο που ακουγόταν ήταν ο ήχος των υγρών ξύλων που καίγονταν στο τζάκι....

 

to-mystiriodes-taksidi-3

Το Μυστηριώδες Ταξίδι του Καθηγητή Λιαντίνη

Κατά καιρούς, εμφανίζονται στο προσκήνιο της ιστορίας ορισμένοι άνθρωποι που περιβάλλονται από μια ιδιαίτερη αίγλη, οντότητες ξεχωριστές, δυσνόητες για το περιβάλλον και την εποχή τους....

 

synantisi-me-ton-nitse-3

Συνάντηση με τον Νίτσε

Συνάντησα τον Φρειδερίκο Νίτσε στην Άνω Εγκαντίν των Απεννίνων -σε μία από τις πολλαπλές επιστροφές του μέσα στο χρόνο…- εκεί όπου πριν από 123 περίπου χρόνια....

 

kokkino biblio jung

Το Μυστηριώδες Κόκκινο Βιβλίο του Καρλ Γιουνγκ

Πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικά σπάνιο βιβλίο που η δημοσίευσή του αποτέλεσε διεθνές εκδοτικό γεγονός! Πρόκειται για το Liber Novus, περισσότερο γνωστό ως Κόκκινο Βιβλίο....

 

H mistiki simasia toy sabatou

Η Μυστική Σημασία του Σαββάτου

Υπήρχε μια εποχή που το Σάββατο ή η Κυριακή –ανάλογα την κουλτούρα και τη θρησκεία– ήταν ιερή μέρα. Οι άνθρωποι δεν δούλευαν και τη μέρα αυτή την αφιέρωναν στα θρησκευτικά τους καθήκοντα, στην οικογένεια και στην ξεκούρασή τους....

 

H PNEYMATIKH KLIRONOMIA TOY NIKOLA TESLA

Η Πνευματική Κληρονομιά του ΝΙΚΟΛΑ ΤΕΣΛΑ

Από νωρίς, η ζωή του Νίκολα Τέσλα φάνηκε ότι θα εξελισσόταν σε μια μεγάλη περιπέτεια. Γεννήθηκε το 1856 στο Smiljan της σημερινής Κροατίας. Από παιδί ακόμη έγινε φανερή η μεγάλη ευφυΐα του....

 

neurotheologia

ΝΕΥΡΟΘΕΟΛΟΓΙΑ: Η Επιστήμη Ανοίγει Παράθυρο στον Θεό!

Μοιάζει απλό και δεδομένο αλλά η επιστήμη το επιβεβαίωσε μόλις πρόσφατα: η θρησκεία και η πνευματικότητα έχουν άμεση επίδραση στην ανθρώπινη ψυχολογία....

 

lekseis pou therapeuoun

Λέξεις που Θεραπεύουν

Σας ζήτησε ποτέ ο γιατρός σας να γράψετε για τη χειρότερη μέρα της ζωής σας; Κατά πάσα πιθανότητα, όχι....

 

synaisthimati alximia

Τα 7 Βήματα στη Συναισθηματική Αλχημεία

Αν θέλουμε να δούμε «φως», το κλειδί βρίσκεται στην αντιμετώπιση της σκοτεινιάς μας, να κάνουμε το σκοτάδι συνειδητό, μας συμβουλεύει ο Γιουνγκ....

 

kardia magalios

Πώς μια Αλλαγή στην Καρδιά Μπορεί να Αλλάξει τα Πάντα

Από τα πανάρχαια χρόνια, όλες οι θρησκείες και οι πνευματικές παραδόσεις, συσχετίζουν την καρδιά με την πνευματική ανάταση, τη συναισθηματική εμπειρία, κι ιδιαίτερα με θετικά συναισθήματα και καταστάσεις....

 

o-fylakas-tis-pylis

Ο Φύλακας της Πύλης

Στο θρυλικό μυθιστόρημα του Edward Bulwer-Lytton Zanoni (1854), ο ήρωας, ένας νεαρός Άγγλος ονόματι Γκλύντον, ζητάει από ένα μυστηριώδη σοφό, τον Μεζνούρ, να τον καθοδηγήσει....

 

Πισω στην κορυφη